oud & nieuw overleven na een breuk

Hoe je oud en nieuw doorkomt na een relatiebreuk (zonder het nieuwe jaar te beginnen met een kater van ellende)

Oud en nieuw. Voor sommigen een feestje vol bubbels, vuurwerk en goede voornemens. Voor jou misschien een avond waarop je liever onder een dekentje zou kruipen tot het allemaal voorbij is. Want hoe vier je iets nieuws als je nog middenin het oude vastzit? Hier een paar ideeën om deze avond een béétje draaglijk te maken.

1. Geef jezelf toestemming om het niet leuk te vinden

Echt, je hoeft niet mee te doen aan de collectieve feestvreugde. Oud en nieuw is ook maar een datum. Voel je verdrietig, boos of leeg? Dat is oké. Je hoeft niet te doen alsof je het allemaal geweldig vindt. Het is jouw avond, en die mag rauw en eerlijk zijn.

2. Maak een alternatief plan

Net zoals met kerst: een traditioneel oud en nieuw is niet verplicht. Geen zin in feestjes of “waar zie jij jezelf over vijf jaar?”-gesprekken? Organiseer je eigen avond. Denk aan een filmavond met jezelf (of een vriendin), een wandeling in het donker, of een uurtje schrijven over wat je allemaal niet meeneemt naar 2025.

3. Omarm de symboliek – op jouw manier

Oud en nieuw staat symbool voor een nieuw begin. Dat voelt misschien belachelijk als je wereld op z’n kop staat, maar toch: probeer het eens. Wat wil je dit jaar écht anders doen? Geen grootse doelen, maar kleine dingen. Zoals: “Ik ga wat liever zijn voor mezelf,” of “Ik laat mensen die me energie kosten wat meer los.”

4. Kies je gezelschap zorgvuldig

Ben je liever niet alleen? Kies dan mensen bij wie je écht jezelf kunt zijn. Geen groep waar je de hele avond moet uitleggen dat je relatie is gestrand. Denk klein en intiem. Misschien een vriendin met wie je eerlijk kunt praten, of een familielid dat geen oordeel heeft. En weet: alleen zijn mag ook.

5. Skip de goede voornemens (of maak ze heel haalbaar)

Je hoeft niet ineens heel je leven om te gooien omdat het 1 januari wordt. Begin klein. “Ik ga elke dag vijf minuten wandelen.” Of: “Ik koop elke maand iets lekkers voor mezelf.” Simpele dingen die haalbaar zijn en goed voelen.

6. Sta even stil bij wat je hebt overleefd en aan het overleven bent

Het afgelopen jaar was pittig. Maar kijk eens naar jezelf: je bent er nog. Misschien niet in topvorm, misschien met de nodige tranen, maar je bent aan het overleven. Dat mag je vieren.

Ik herinner me mijn eerste oud en nieuw, zo’n vijf maanden na de breuk. Ik vierde het samen met mijn dochter en haar gezin, gewoon op haar bank. In pyjama, met een kop thee. Geen feest, geen vuurwerk, maar wel precies wat ik nodig had.

Het liet me inzien dat alles wat ik op dat moment nodig had een plek was waar ik me veilig en welkom voel, met degenen die het dichtst bij me staan, in mijn hart zitten, en waar ik me nauw mee verbonden voel.

Misschien is dat ook een idee voor jou. Zet een sterretje aan, trek iets comfortabels aan, en proost – al is het met een kop thee – op jezelf. Want jij hebt dit jaar doorstaan en je bent bezig met het volgende. En dat is al meer dan genoeg.


Tot slot
Oud en nieuw hoeft niet perfect te zijn. Het hoeft niet eens leuk te zijn. Het enige wat telt, is dat je het op jouw manier doet. Laat los wat niet meer werkt, en zet kleine stappen naar wat wél goed voelt. Het nieuwe jaar is een blanco bladzijde, en jij mag bepalen wat erop komt te staan.