pak de regie terug

Jij bent geen slachtoffer. Nooit.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: jij bent geen slachtoffer. Nooit. Niet van je ex, niet van je jeugd, niet van je omstandigheden. En voordat je nu denkt: “Ja, maar ik heb écht dingen meegemaakt die niet eerlijk waren!” – dat geloof ik meteen. Maar er zit een groot verschil tussen iets meemaken en erin blijven hangen als slachtoffer.

Wat is een slachtofferrol eigenlijk?

De slachtofferrol is een mentale gevangenis. Het is een plek waar je weinig invloed ervaart op je leven en waar alles jou lijkt te overkomen. Het voelt veilig, want het betekent dat je geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Maar het is tevens een plek waar je vast komt te zitten. Een plek waar jij de regie over je leven als het ware uit handen geeft.

“Mijn ex heeft me kapotgemaakt.”

“Als hij/zij me anders had behandeld, was ik nu gelukkig geweest.”

“Mijn leven is zo moeilijk door alles wat ik heb meegemaakt.”

Allemaal begrijpelijke gedachten. En echt, ook ik heb op zeer moeilijke plekken in mijn leven gezeten. Maar dit soort gedachten houden je machteloos.

Maar er is toch écht onrecht?

Jazeker, er gebeuren oneerlijke dingen. Pijnlijke dingen. Mensen worden bedrogen, verlaten, gemanipuleerd en onjuist behandeld. Helaas kan ik daar ook over meepraten. Soms heb je geen controle over wat er gebeurt. Maar je hebt wél controle over hoe je ermee omgaat. Je kunt blijven herhalen hoe oneerlijk het was, of je kunt jezelf afvragen:

Wat doe ik NU met deze situatie?

Hoe wil ik verder?

Wat kan ik veranderen in hoe ik ermee omga?

De kracht van eigen verantwoordelijkheid

Het mooie is: zodra je stopt met de slachtofferrol, krijg je je kracht terug. Dan ontdek je dat jij de regie hebt. Misschien niet over wat er is gebeurd, maar wél over hoe je verder gaat.

Je ex verliet je? Jij beslist hoe je omgaat met het gemis.

Je bent gekwetst? Jij bepaalt hoe je dat verwerkt.

Je voelt je alleen? Jij kiest of je nieuwe mensen toelaat.

Maar ik voel me wél slachtoffer… wat nu?

Allereerst: wees eerlijk naar jezelf. Zit je in de slachtofferrol? Dat is niet iets om jezelf voor af te straffen, maar iets om te gaan herkennen. Stel jezelf de vraag: “Wat levert het me op om hierin te blijven hangen?”

Soms is het makkelijker om boos te blijven dan om verder te gaan.

Soms voelt het veiliger om vast te houden aan verdriet dan om het onbekende tegemoet te gaan.

En soms is het ook een (onbewust) middel om je nog vast te houden aan de ander. Want zolang je blijft hangen in wat jou is aangedaan, blijft er nog een draadje van jou naar die ander.

Jij bepaalt, niet je verleden

Als jij niet langer een speelbal wilt zijn van je verleden, dan is er maar één weg: kiezen voor beweging. Pak de regie in eigen handen.

Schrijf op wat je zelf in de hand hebt. Waar heb je wel invloed op?

Stop met herhalen wat jou is aangedaan.

Hoe vaker je een boodschap hoort (van anderen of van jezelf), hoe meer je erin gaat geloven. Dit werkt positief bij affirmaties en mindset-verandering, maar ook negatief bij belemmerende overtuigingen. In dit geval ga je steeds dieper gebukt onder het leed dat je voelt.

Neem verantwoordelijkheid voor wat jij wél kunt beïnvloeden.

Je bent geen slachtoffer. Nooit. Je bent een volwassen vrouw die zelf de regie kan pakken, op haar eigen tempo, op haar eigen manier.

Stop met jezelf klein maken en pak de regie terug!

Wat wordt jouw eerste stap?