Ik voel me eenzaam, vooral in de vakantieperiode
Je scrollt door je tijdlijn en ziet de vakantiekiekjes voorbijkomen. Gezinnen aan het zwembad, stelletjes die samen door steden slenteren, vriendengroepen lachend aan lange tafels. En jij? Jij vraagt je af: met wie ga ik eigenlijk?
Vroeger was er een ‘wij’. Er waren vanzelfsprekende plannen. De koffers stonden klaar, er was overleg over wie de zonnebrand inpakt en welke plekken op de route een tussenstop waard waren. Maar nu? Nu is er geen ‘wij’ meer.
Vakantieperiodes kunnen genadeloos voelen als je alleen bent. Niet alleen omdat het idee van ‘er even tussenuit gaan’ een uitdaging wordt, maar vooral omdat het je confronteert met iets groters: het besef dat je je misschien eenzaam voelt.
De druk van ‘leuke plannen maken’
Eenzaamheid in vakantieperiodes is meer dan het ontbreken van een reisgenoot. Het is het gevoel dat je ergens bij zou moeten horen. Dat de wereld ingedeeld lijkt in koppels, gezinnen, hechte vriendengroepen en jij ineens een puzzelstukje bent zonder plek.
Je voelt de druk om iets leuks te organiseren, want anders zit je alleen thuis terwijl de rest herinneringen maakt. Maar hoe doe je dat, zonder het gevoel dat je met jezelf moet leuren? “Wil iemand met mij op vakantie?” voelt kwetsbaar, ongemakkelijk. Alsof je om aandacht of medelijden vraagt.
Je bent niet de enige die zich zo voelt
Misschien voelt het nu alsof jij de enige bent zonder plannen, zonder vanzelfsprekend gezelschap. Maar dat ben je niet. Er zijn veel mensen die zich in deze periode verloren voelen, die zich afvragen met wie ze iets kunnen doen, die balen dat de spontaniteit eraf is.
Alleen zie je die mensen niet, want zij posten geen foto’s van hun twijfels en eenzaamheid. En dat is waar het pijn doet – je denkt dat jij de uitzondering bent, terwijl er juist veel meer mensen zijn die precies hetzelfde ervaren.
Hoe ga je hiermee om?
Erken dat dit rot voelt. Het is normaal om te balen van de leegte of verandering. Het is niet zwak of overdreven – het is een logisch gevoel bij een grote overgang in je leven.
Wees eerlijk over wat jij echt wilt. Wil je op vakantie omdat je daar zin in hebt, of omdat je het gevoel hebt dat het moet? Wil je met iemand gaan omdat je samen iets leuks wilt beleven, of om niet alleen te zijn? Je hoeft jezelf niet in een situatie te dwingen die niet goed voelt.
Herdefinieer wat vakantie voor jou betekent. Misschien betekent het dit jaar geen strandvakantie, maar een roadtrip in je eentje. Geen verre reis, maar een paar dagen naar een plek waar jij rust vindt.
Durf een alternatief te kiezen. Als een groepsreis je aanspreekt, overweeg het dan. Of ga in de vakantieperiode op een retreat. Je leert er nieuwe mensen kennen die vaak ook in hun uppie komen. Als een solo-trip spannend maar interessant klinkt, probeer het eens. En als je gewoon een staycation met fijne boeken en uitstapjes dichterbij wilt, is dat ook goed.
Maak je eigen herinneringen. Je hoeft niet per se in gezelschap te zijn om iets bijzonders te ervaren. De mooiste inzichten en meest waardevolle momenten ontstaan soms juist als je even alleen bent.
Ik hoor je denken: leuk bedacht dat laatste, maar dat ‘even alleen’ voelt in de zomermaanden wel als ‘altijd alleen’.
Wat helpt
Eerlijk? Er is geen magische oplossing voor een gevoel van eenzaamheid. Maar er zijn wel dingen die het draaglijker maken. En die je helpen om de regie een beetje terug te pakken, zonder dat je jezelf hoeft te forceren tot ‘zomervreugde’.
1. Geef het beestje een naam
Zeg hardop (of schrijf het op): ik voel me eenzaam. Niet om jezelf zielig te vinden, maar om helder te krijgen wat er speelt. Eenzaamheid wordt zwaarder als je doet alsof het er niet is. Benoemen is een vorm van verzachten.
2. Zoek geen gezelschap, maar verbinding
Het gaat vaak niet om mensen om je heen, maar om je gezien voelen. Eén goed gesprek is waardevoller dan drie vage etentjes. Denk aan wie jij graag spreekt, wie je vertrouwt en stuur diegene een appje. Niet om iets te regelen, maar om contact te maken. Denk daarbij ook zeker aan je familie. Misschien heb je al volwassen kinderen, die graag iets gezamenlijks willen doen.
3. Maak kleine plannen die écht bij jou passen
Niet omdat het moet, maar omdat je ergens zin in hebt. Misschien een museumbezoek. Of ontbijten in je eentje op een terras. Zet iets in je agenda waar jij je op kunt verheugen – hoe klein ook. Jij mag bepalen wat ‘leuk’ betekent en waarbij jij je op je gemak voelt.
4. Pas op met vergelijken
Instagram is geen realiteit. Mensen posten hun hoogtepunten, niet hun huilbuien of de avonden waarop ze Netflix kijken met een bak ijs en twijfels over hun leven. Jij vergelijkt je binnenwereld met hun buitenkant – dat klopt nooit.
5. Geef betekenis aan je tijd
Vakantie hoeft niet per se een fysieke verplaatsing te zijn. Je kunt deze periode ook gebruiken om iets af te maken wat je hebt laten liggen. Of juist om iets op te starten waar je nieuwsgierig naar bent. Denk aan een workshop, cursus of creatieve activiteit waar je normaal geen tijd voor maakt. Niet om ‘iets te moeten’, maar om jezelf iets nieuws te gunnen. Wat wil jij jezelf geven deze zomer? Welke nieuwe skills wil je leren?
6. Verleg de vraag van ‘met wie’ naar ‘hoe wil ik me voelen?’
In plaats van: met wie ga ik? Stel jezelf de vraag: hoe wil ik me voelen deze zomer? Vrij? Verbonden? Rustig? Nieuwsgierig? En kijk dan wat jou daarbij helpt. Het antwoord ligt niet altijd in een ander, maar vaak in een keuze die jij kunt maken.
Tot slot
En weet: gevoelens gaan niet met vakantie, maar jij mag wel kijken wat jou deze zomer goed doet. Misschien voelt het nu nog onwennig of kaal, maar ook dit seizoen gaat voorbij.
En wie weet ontdek je iets nieuws – over jezelf, over wat je fijn vindt, over wat je eigenlijk mist én verlangt. Ga daarmee aan de slag. Zorg dat het een zomer met betekenis wordt.
Je bent misschien alleen, maar hé, je bent niet verloren hè. En het hoeft allemaal niet groots te zijn in de zomer, om waardevol te zijn.