Hoe je de feestdagen doorkomt na een relatiebreuk (zonder compleet gek te worden)
De feestdagen: voor de één een gezellig samenzijn, voor de ander een confronterend feestje vol pijnlijke lege plekken. Als je net een relatiebreuk achter de rug hebt, kunnen kerstlichtjes en feestelijke diners aanvoelen als een extra reminder van wat je mist. Dus hoe overleef je deze tijd zonder jezelf helemaal kwijt te raken? Hier een paar tips die je wellicht een zetje kunnen geven.
1. Herken wat je voelt (en stop het niet weg)
Je mag balen. Je mag verdrietig zijn. Je mag denken: “Wat een ktfeestdagen.”* Het idee dat je alles vrolijk en ‘dankbaar’ moet doorstaan, is een sprookje. Erkennen wat je voelt is juist de eerste stap om deze periode op jouw manier in te vullen. Pak een pen, een journal, of praat met een vriendin – wat werkt voor jou.
2. Stel een ‘plan B’ op
Kerst met familie waar je de hele avond vragen krijgt over je relatie? Of eenzaam thuis zitten terwijl de rest van de wereld proost? Nee, dank je. Maak een alternatief plan. Dit kan zo simpel zijn als een wandeling in het bos, een filmmarathon met je favoriete snacks, of spontaan een mini-tripje boeken. Iets dat goed voelt voor jou.
3. Leg de lat lager
Dit is niet de tijd om perfect te willen zijn. Laat je kersttafel er maar wat rommelig uitzien. Of koop gewoon een kant-en-klaar diner. De feestdagen hoeven niet groots en meeslepend te zijn. Maak er iets van waar jij blij van wordt, al is dat simpelweg een ochtend uitslapen en ’s middags chocola eten.
4. Kies je gezelschap zorgvuldig
Wie geeft je energie? En wie zuigt het weg? Deze periode is niet het moment om jezelf met ‘moetjes’ op te zadelen. Kies voor mensen bij wie je jezelf kunt zijn – of dat nu een vriendin, je kinderen, of een buurvrouw is. Of niemand. Alleen zijn kan óók een bewuste keuze zijn.
5. Maak een lijstje van kleine geluksmomentjes
Dit klinkt misschien suf, maar werkt écht. Een goede kop koffie. Een fijne playlist. Kaarsjes aansteken. Het zijn vaak de kleine dingen die de dag draaglijker maken. En door ze bewust te waarderen, bouw je een beetje positiviteit op – zelfs in een moeilijke tijd.
6. Focus op wat wel kan
Misschien voelt het alsof je de controle kwijt bent, maar dat ben je niet. Kijk, je bent geen slachtoffer, hè. Je zit gewoon in een k-periode, en dat mag je ook best erkennen. Maar tegelijkertijd probeer je daar op een goede manier mee om te gaan.
Je hebt meer invloed dan je denkt, hoe klein die stappen ook voelen. Maak er iets van dat jouw feestdagen kleur geeft, hoe rommelig dat ook is.
Wat als je kinderen hebt die nog thuis wonen?
Je kinderen zitten waarschijnlijk óók in een rotperiode. Voor hen is alles anders, maar zij hebben vaak juist behoefte aan wat gezelligheid en vertrouwde kerstsfeer. En nee, dat betekent niet dat je jezelf helemaal hoeft op te offeren. Het is een kwestie van balans vinden.
Zorg voor een paar kleine momenten waarop je hen het gevoel geeft dat er nog iets ‘normaals’ is. Misschien samen de boom optuigen, een kerstfilm kijken of pannenkoeken bakken op kerstavond (niemand zegt dat het een uitgebreid diner moet zijn, toch?). Het hoeven geen grote dingen te zijn.
En wees ook eerlijk tegen ze: “Ja, het is nu even een lastige tijd voor iedereen, maar we maken er samen het beste van.” Kinderen voelen jouw energie haarfijn aan, dus als jij jezelf compleet voorbijloopt, hebben ze daar ook weinig aan. Jij mag verdrietig zijn, en tegelijkertijd een warme sfeer creëren. Het één sluit het ander niet uit.
Tot slot
De feestdagen hoeven niet perfect te zijn. Ze mogen rauw, rommelig en anders voelen. Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. Gun jezelf ruimte, liefde, en tijd – ook als je deze tijd niet leuk vindt. Het is oké. Dit jaar voelt misschien zwaar, maar het is niet hoe het altijd zal zijn. Ook dit gaat weer voorbij. Je komt hier doorheen, op jouw manier.