hart liefde ook voor jou

Is liefde wel voor jou bedoeld?

Heb je ooit gedacht dat het er voor jou gewoon niet inzit, een goede relatie? Zo’n fijne, stabiele relatie met een leuke, betrouwbare partner? Misschien voelt het alsof je het bewijs allang hebt verzameld: je hebt tenslotte partners gehad die vreemdgaan, liegen, zich niet met je willen verbinden. Ondertussen zie je op de socials de ene na de andere gelukzalige foto’s van stellen voorbij komen. Leuke stellen ook, die, alsof het vanzelf gaat, liefde en respect naar elkaar uitstralen. En jij denkt: “Het bestaat dus wel, maar het is gewoon niet voor mij weggelegd.”

Waarom denk je dit eigenlijk?

Ons brein is een patroonzoeker. Als je keer op keer teleurgesteld wordt in relaties, ga je geloven dat het aan jou ligt. Dat jij niet goed genoeg bent, niet lief genoeg, of misschien wel “te veel”. En als je dat maar vaak genoeg denkt, ga je er ook naar handelen.

Je kiest onbewust partners die je overtuiging bevestigen. Mensen die je grenzen overschrijden, niet eerlijk zijn of simpelweg niet bereid zijn te investeren in een gezonde relatie. Want dat voelt vertrouwd – en ergens ook veilig, hoe gek dat misschien ook klinkt.

Waar komt die overtuiging vandaan? Je kunt het hebben gevormd in allerlei relaties. De relatie die je met je ouders had, klasgenoten, docenten…etc. Misschien ben je van jongs af aan al ‘gewend’ dat mensen je grenzen niet respecteren, of dat wat jij vindt er niet heel erg toe doet. En hoe vreemd het ook klinkt, maar onbewust zoek je dezelfde situaties, type persoon en patronen weer op. Terwijl je het juist zo anders wilt.

Wat maakt hun relatie wél gezond?

Kijk eens om je heen. Wie van de mensen die jij kent hebben een goede gezonde relatie? En wat voor partners zijn het? Hebben ze dezelfde eigenschappen, normen en waarden, moreel kompas, als jouw ex-partners? Zijn het partners die zich emotioneel kunnen verbinden met elkaar?

Het probleem zit niet in wie jij bent. Het zit in wat je denkt dat je waard bent. Jouw zelfbeeld en overtuigingen sturen je gedrag.

Als je diep van binnen gelooft dat je geen liefde waard bent, zoek je partners die je dat gevoel ‘bewijzen’. En dan laat je weer die emotioneel onvolwassen mooiprater toe, de charmeur zonder diepgang, etc.

En ja, dat patroon is knetterfrustrerend. Maar patronen kun je doorbreken.

Wat kun je doen om het te doorbreken?

Laten we het simpel houden. Hier zijn drie stappen:

1. Kijk naar jezelf met zachte ogen. In plaats van jezelf steeds maar weer af te straffen (“Waarom val ik altijd op klootzakken?”), probeer eens nieuwsgierig te zijn. Wat trekt je aan in deze mensen? Wat hoop je dat ze je geven? En hoe vaak geven ze dat ook echt? Misschien merk je dat je steeds valt voor partners die in het begin alles geven, maar daarna afstand nemen en onbereikbaar lijken. Wat zegt dat over wat jij zoekt en waar je op hoopt? Misschien ontdek je dat je keer op keer hoopt dat deze ene partner je eindelijk laat voelen dat je genoeg bent. Maar geloof me, dan zul je nog vaak teleurgesteld worden, die bevestiging moet toch echt vanuit jouzelf komen.

2.Leer je grenzen kennen (en respecteren). Dit klinkt lekker therapeutisch, maar het is eigenlijk heel praktisch. Weet jij wat jouw grenzen zijn in een relatie? En durf je die uit te spreken?

Als je gewend bent om je aan te passen of te pleasen, voelt dit misschien als een enorme uitdaging. Maar gezonde relaties beginnen bij gezonde grenzen. Dit betekent ook: durf ‘nee’ te zeggen tegen gedrag dat niet bij jou past.

Bijvoorbeeld, als je partner voortdurend beloftes breekt, afspraken niet nakomt, en jij daarin meegaat, wat zegt dat over jouw grenzen? Oh ja, je zult er heus wel boos om zijn geweest en dat heeft hij vast wel geweten. Maar uiteindelijk geef je het op, en ga je accepteren dat hij waarschijnlijk niet anders kan. Tenminste, nu nog niet.

3. Durf een ander script te schrijven. Stel je voor: je ontmoet een partner die eerlijk is, liefdevol, betrouwbaar. Hoe voelt dat? Misschien een beetje ongemakkelijk? Onrealistisch zelfs? Dat is niet gek. Gezonde liefde kan onwennig voelen als je gewend bent aan iets anders.

Je kunt zelfs gaan denken dat het niet je type is. En gaan zoeken naar waarom jullie niet matchen.

Liefde is geen loterij

Het idee dat goede relaties alleen zijn weggelegd voor de lucky few is een misvatting. Liefde is geen kwestie van geluk. Het is een combinatie van zelfkennis, keuzes maken en jezelf toestaan om iets anders te proberen. Het is hoe jij naar jezelf kijkt, wat jij vindt dat je waard bent en waar je voor mag gaan staan.

Ja, dat is spannend. En ja, dat vraagt werk. Maar het resultaat? Een leven waarin jij niet langer genoegen neemt met minder dan je verdient.

Dus, als je denkt dat goede relaties niet voor jou zijn, wil ik je één vraag meegeven: Wat als je het mis hebt?

Ga op onderzoek uit. Start bij jezelf. En onthoud: je hoeft niet perfect te zijn om liefde te verdienen. Je moet alleen durven beginnen.

Gun jezelf de tijd om te reflecteren en te groeien. Zet vandaag de eerste stap naar een nieuwe start.