Waarom het zo moeilijk is om een relatie los te laten die niet (meer) werkt

Je weet dat het niet meer werkt, maar je blijft toch

Je weet al een tijdje dat je eigenlijk niet meer gelukkig bent. Ergens diep vanbinnen voel je dat je relatie niet meer werkt, dat er iets ontbreekt. Toch blijf je waar je bent, ook al begrijp je soms zelf niet eens waarom.

Het lijkt zo simpel: als je niet gelukkig bent, vertrek je toch? Maar zo simpel is het niet. En als je dit herkent, weet je dat je niet alleen bent.

Een persoonlijke reality check: zou ik opnieuw voor hem kiezen?

Vroeger had ik zo mijn eigen momentjes van relatie-evaluatie. Zo eens in de zoveel tijd stelde ik mezelf de vraag:

“Als ik opnieuw voor hem zou mogen kiezen, met alles wat ik nu weet… zou ik dat dan doen?”

Was het antwoord ‘ja’, dan wist ik: we zitten nog goed.

Was het ‘nee’, dan moest er iets veranderen. Of – pijnlijker – misschien was het gewoon klaar.

Ik geloofde heilig dat deze check mij zou behoeden voor jarenlang hangen in een ongelukkige relatie. Maar ja. In theorie klinkt alles logisch.

Dus op een dag stelde ik mezelf die vraag.

Het antwoord was helder: nee.

Oké, dan moesten er dus dingen veranderen. We moesten aan de bak.

Alleen… dat ‘we’ bleek vooral ‘ik’ te zijn.

Ik beet me erin vast. Vol overtuiging. Terwijl er aan de andere kant nul beweging was.

En daarin bleef ik hangen. Veel te lang.

Waarom loslaten zo moeilijk is, ook als het beter voor je zou zijn

Je bent gehecht geraakt aan het bekende

Ook al is het niet meer zoals je het zou willen, het bekende voelt toch veilig. Je weet wat je kunt verwachten, zelfs al is het niet genoeg. Dat vertrouwde, hoe onbevredigend ook, kan soms veiliger voelen dan het onbekende dat daarna komt. Je bent misschien bang om iets kwijt te raken dat je ooit wél gelukkig maakte.

Je hoopt nog steeds dat het beter wordt

Misschien klamp je je vast aan de herinneringen van vroeger, toen het wél goed was. Ergens hoop je nog steeds dat die tijd terugkomt, dat het beter wordt. Misschien praat je jezelf aan dat jullie samen gewoon even door een moeilijke fase gaan. Je wilt niet zomaar opgeven wat je ooit had opgebouwd.

Je voelt je verantwoordelijk voor de ander

Je partner worstelt misschien ook, en jij voelt je verantwoordelijk. Je wilt hem niet kwetsen, niet teleurstellen, niet achterlaten. Het idee om iemand pijn te doen waar je om hebt gegeven, voelt zo heftig dat je je eigen behoeften en geluk opzij schuift. Je blijft liever zelf worstelen dan schuldgevoelens ervaren.

Je bent bang om alleen te zijn

De gedachte om weer alleen verder te moeten kan benauwend voelen. Vooral na een lange relatie kan alleen zijn voelen alsof je iets mist, alsof er een leegte ontstaat. Je vraagt je af of je het wel redt, of je ooit nog iemand tegenkomt, of je het überhaupt nog aandurft om opnieuw te beginnen.

Je twijfelt aan jezelf

Misschien ben je wel onzeker geworden over je eigen gevoelens. Denk je dat je overdrijft, dat je misschien te kritisch bent of te snel opgeeft? Soms ga je twijfelen of het probleem niet gewoon bij jou ligt. Die twijfel houdt je gevangen in iets waarvan je eigenlijk weet dat het je ongelukkig maakt.

Je hebt geïnvesteerd in deze relatie

Jaren van je leven, energie, emoties, misschien een gedeeld huis of gezin – je hebt er zoveel ingestopt dat het moeilijk voelt om nu zomaar weg te lopen. De gedachte dat je alles wat je samen hebt opgebouwd zomaar achterlaat, kan bijna onverdraaglijk lijken.

Wat kun je doen als je weet dat je relatie niet meer goed voelt?

Misschien is dit het moment om jezelf toe te staan eerlijk te zijn, écht eerlijk. Neem de ruimte om rustig te kijken naar wat jij nodig hebt om gelukkig te worden. Dat betekent niet dat je meteen een beslissing moet nemen, maar wel dat je jouw eigen gevoelens serieus mag nemen.

Geef jezelf toestemming om hulp te zoeken, om erover te praten met iemand die je vertrouwt of die jou kan begeleiden. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Jij mag gelukkig zijn. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen, het is noodzakelijk om jezelf weer terug te vinden. Stap voor stap, op jouw eigen tempo. Want uiteindelijk verdien je een liefde waarin je volledig jezelf kunt zijn.

Want jezelf verliezen om een ander niet kwijt te raken, dat is uiteindelijk geen liefde – dat is overleven.


Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Waarom blijf ik toch in een relatie die niet goed voelt?

Omdat vertrouwdheid, hoop en verantwoordelijkheid vaak sterker voelen dan zelfzorg. Het is normaal dat loslaten een proces is.

2. Hoe weet ik of het tijd is om los te laten?

Als je herhaaldelijk voelt dat je energie weglekt, je jezelf verliest of je steeds moet aanpassen – dan is het tijd om naar binnen te keren en jezelf serieus te nemen.

3. Wat als ik bang ben om alleen te zijn na de relatie?

Dat is heel begrijpelijk. Alleen zijn voelt in het begin ongemakkelijk, maar het geeft je ook de ruimte om opnieuw te verbinden met jezelf.


Wil je dit proces niet alleen aangaan?

In mijn online cursus “Van Pijn naar Kracht – Accepteren en Loslaten” help ik je om inzicht te krijgen in waarom loslaten zo lastig is. We werken aan innerlijke helderheid, zelfreflectie en het terugvinden van jouw basis.

📘 [Lees hier meer over de cursus – misschien is het precies wat je nu nodig hebt.]